Blog Jvanderlinde.net
Insights & meer

Langer met de batterij van je telefoon doen

Ik ben fervent gebruiker van een Iphone en begon ooit sinds de Iphone 6. Als er iets storends is is het de levensduur van de batterij met gemiddeld gebruik dagelijks. Het valt me op dat de levensduur op ongeveer 2 jaar wordt gezet, daarna gaat het als een speer naar beneden en kan tot overmaat van ramp je telefoon amper een halve dag nog volhouden. Sinds ik mijn Iphone 7 Plus voor meer dan een jaar heb, ben ik eens aan de slag geweest. De grootste verbruiker in een telefoon is natuurlijk het scherm en een actieve 4G verbinding.

 

Als je rondom het huis bent is het niet nodig om op 4G te zitten, maar over te schakelen naar Wireless. De energiebesparingsmodus de hele dag aan helpt natuurlijk ook. Waar het meeste winst in lijkt te zitten is juist om de batterij om op een zo langzame manier op te laden. Dat klinkt raar, maar een batterij is niet meer de vroegere lood gerelateerde 'accu' maar een mix van verschillende chemicalien. Het snel laden van zo'n batterij laat slijtage op langere termijn zien. Om het langste met een batterij om te kunnen gaan is laden tot 80 ~ 85% gemiddeld gewenst. Maar niet iedereen let hierop en niet iedereen heeft de tijd ervoor om dit te doen.

 

Het viel me op dat ondanks een 2A lader, de telefoon rapper leeg leek te zijn ten opzichte van laden met amper 0.5A (500ma). Iedere accu lijkt het beter te doen wanneer je deze langzaam voorziet van stroom ten opzichte van snel laden met zoveel mogelijk stroom. Ik had ergens nog een 200ma USB voeding liggen, eentje die 5V levert met een maximum van 0.200ma. Eens kijken ... Het laden duurde tot wel 3x langer als voorheen, maar aangezien in nachtrust niemand er toch op let kan dat prima. En eureka. De batterij-duur overdag lijkt nu veel beter ten opzichte van snel laden met 2A. Dit zou in theorie een langere levensduur van je batterij moeten voorzien.

 

Ik ben overigens geen professor, geen batterij analist, of guru die met accu's in de weer is de hele dag. Maar als ik nog iets herinner van vroegere accu's is dat langzaam laden altijd beter is ten opzichte van snelladen. Ook bij een moderne Iphone is dit van toepassing en kan de duur van je accu verbeterd worden door deze op het liefst 0.200ma / 0.500ma te laden. Een full charge is af te raden; maar uiteindelijk is een batterij ook maar een wegwerpproduct. Ik heb meer aan een telefoon dat overdag langer volhoudt en niet zo vaak aan de lader hoeft iedere keer. Een 200ma lader heb je overigens niet standaard. Deze kwam ooit met een prepaid toestel. Wel zo handig.