Performance wordpress verbeteren

Met regelmaat bouw ik wel eens een website voor een klant op basis van WordPress. WordPress is vrij eenvoudig in elkaar te zetten en bouw ik ook puur op basis van eigen thema's. Als je je wat meer verdiept in wordpress is het best te doen om hier een redelijke sitebuilder van te maken. De klant kan immers snel en gemakkelijk zelf zijn of haar eigen website op deze manier beheren en je hoeft geen duur CMS verder te ontwikkelen wat sluit op de wensen van de klant. Het probleem van wordpress is echter de resources die het vraagt om een enkele pagina te kunnen openen. Nu merk je daar weinig van als je gebruik maakt van shared webhosting, maar op eigen servers en ruim 300 websites per machinek wil je de load gewoon blijvend laag houden. Vaak zijn hoge load meldingen te wijten aan wordpress.

Een zoektocht op internet leert dat WordPress gemiddeld 50MB PHP geheugen nodig heeft om alleen het "Hello World" artikel te spawnen. Dit is echt zonde van resources, het brengt gewoon een hele hoop overhead met zich mee dat een stuk minder kan. Natuurlijk zijn er zelf wat dingen die je kunt doen voor versnellen van wordpress:

 • – PHP 7.2 gebruiken
 • – Opcache
 • – Onnodig veel plugins vermijden
 • – Plugins die de database taxeren
 • – Verwijderen van thema's & plugins die je niet gebruikt

PHP 7.2 is de laatste en meest snelle versie van PHP ooit. PHP is de 'backend' tussen je website en webserver in. Deze verwerkt als het ware de code op waarop wordpress draait. De overhead is met komst van 7.2 enorm klein geworden ten opzichte van 5.6. Test maar eens een wordpress pagina op 5.3, 5.4, 5.6 & 7.2 en je zal het verschil in performance met eigen ogen beschouwen.

Opcache is een stukje caching wat veel voorkomende PHP queries als het ware eenmalig uitvoert en opslaat, zodat als het de volgende keer opgevraagd wordt, niet opnieuw 'berekend' hoeft te worden. Een bezoeker krijgt dezelfde output en dat merk je in prestaties. Immers iets dat direct vanuit het geheugen geserveerd kan worden is veel sneller dan wanneer het opnieuw uitgevoerd moet worden.

Bij het vermijden van onnodig veel plugins gaat het erom dat je het aantal plugins zo min mogelijk houdt. Iedere plugin maakt vaak een callback naar 'home' zoals dat heet om te controleren of er een update is, een RSS feed of iets in die trend 'includen' of een licentie controle. Harstikke leuk allemaal maar wel ten koste van resources op een server. De site snelheid kan verbeterd worden als je het aantal plugins minimaal houdt; of zelfs buiten wordpress om rechtstreeks in je thema kunt zetten.

Met plugins die de database taxeren, zoals bezoeker statistieken, webwinkels en dingen die met regelmaat de database gebruiken om gegevens te raadplegen en op te slaan, kan je ook hier het liefst buiten wordpress om proberen. Analytics heb je geen plugin voor nodig. Een hit-counter zal zoveel mogelijk in de database opslaan en iedere keer raadplegen wat ten koste gaat van de snelheid van de website. Ook dit kan je buiten wordpress om in je thema meeladen.

De meer je buiten wordpress om werkt, zoals bezoekers, hitstatstieken, woocommerce die per bezoeker een sessie opslaat enz, des te sneller je website zal functioneren. Maar er is natuurlijk meer dat je kunt doen om de snelheid ten goede te komen. Snelheid is een belangrijke factor binnen de zoekmachine. We gaan ook hier opnieuw in depth in op basis functies van wordpress die ten nadele van de snelheid van je website komen:

WP-CRON.php. Dit is een basis functie binnen wordpress die een cronjob als het ware aanroept. Als er iets moet gebeuren dan is deze functie verantwoordelijk voor de uitvoer hiervan. Denk bijv aan het registeren van een hit van een bezoeker. Voor een kleine website heeft deze functie weinig tot geen invloed op performance van wordpress. Heb je een flinke wordpress website dan kan dit al tientallen miliseconden gaan schelen op totale tijd om een pagina te openen. Er is een eenvoudige truuc voor om het aantal keer dat dit bestandje aangeroepen wordt drastisch te minderen. Als eerst open je wp-config.php en plaats je de volgende regel ertussen:

"define('DISABLE_WP_CRON', 'true');"

De volgende stap, is het handmatig aanmaken van een cronjob. Deze is noodzakelijk omdat je anders helemaal geen cron functies meer hebt binnen wordpress. Ga naar je cronjob tab in Cpanel, Directadmin of welke pakket dan ook en vul daarin:

"wget https://www.site.nl/wp-cron.php?doing_wp_cron=1 > /dev/null 2>&1"

De duratie kan je opschalen naar bijv iedere 10, 30 of 90 minuten, zelfs een 12 uur als je site nihil gebruik maakt van deze functionaliteit. Het volledig uitschakelen zorgt dat bepaalde (vitale) delen ook niet meer werken. Het uitschakelen van controleren op updates is een mogelijkheid, maar niet aan te raden, omdat wordpress vaak ook op de achtergrond kijkt naar security updates. Security updates blokkeren is echt niet aan te raden. Meer hardcore tweaks zijn natuurlijk ook mogelijk, die de on-site-speed van je website kunnen verbeteren. Denk aan de volgende dingen en aanpassingen:

 • – Minify van CSS en HTML
 • – Comprimeren van JS bestanden (experimenteel)
 • – Onnodige queries, bestanden en dergelijk meesturen
 • – Schone en nette code gebruiken
 • – Images lossless comprimeren
 • – GZIP gebruiken
 • – CDN gebruiken

De meer je kunt strippen in de werkelijke broncode dat je serveert aan je bezoekers, des te responsiever, sneller sites zullen zijn. Ik kan een paar (verschrikkelijke) voorbeelden gaan geven nu van hoe het niet moet, maar ik denk dat je middels deze pagina wel snapt waar het over gaat. Als aanvulling op het comprimeren van JS bestanden – het is mij opgevallen dat javascript vaak broken raakt (= kapot) zodra je ze comprimeert. Het is dus een experimenteel iets wat je kunt proberen maar niet te adviseren is voor een live site. Als je een snelle website wilt en niet zeker weet of wordpress het pakket is dat je nodig hebt, kan je altijd contact met mij opnemen voor advies.

Samenwerking zedenpolitie

Je zou niet snel de link kunnen leggen tussen een ontwikkelaar voor (erotische) websites en de zedenpolitie. Wat die twee met elkaar te maken kunnen hebben lijkt een raadsel. Toch is die er ooit een keer uit gekomen omwille een noodzaak aan de hand van enkele advertenties op websites binnen mijn eigen netwerk. Een uitleg van wat de zedenpolitie precies doet:

"Prostitutie is in Nederland legaal zolang het gaat om vrijwillige seks tussen volwassen. Gedwongen prostitutie is strafbaar. Misstanden zoals seksueel geweld en verkrachting komen vaak voor in de prostitutie. De politie richt zich op de opsporing en bestrijding hiervan."

In de breedste zin kan je er wel vanuit gaan dat alles wat met enige misstanden te maken heeft binnen de prostitutie, voor rekening van zedenpolitie is. Denk aan het uitbuiten van vrouwen, mensenhandel (het onder valse voorwendselen vrouwen naar NL toe halen en werkzaam zetten binnen de prostitutie) of vrouwen onder dwang aan het werk zetten. Allen zijn zeer kwalijke onderwerpen en het haalt zo'n beetje het ergste uit mij bij het zien van zulke situaties. Omdat ik reeds met zoveel seksbedrijven en onafhankelijke dames in contact sta, ben ik ergens ook interessant voor zedenpolitie en andere instanties. Iemand om zeg maar een beetje in de gaten te houden.

Ik heb een flink aantal websites dat zich richt op prostitutie. Denk aan bijv Prive2day.nl welk dagelijks duizenden bezoekers doet op gebied van erotische advertenties. Hier kan men zich gratis inschrijven en zelf een advertentie plaatsen. Deze advertentie is dan direct zichtbaar op een breed netwerk van (dochter) websites voor de maximale bereikbaarheid. Het adverteren van erotische diensten is een noodzakelijk iets; anders komt men ook niet aan de man en blijven afspraken dan ook achterwege. Soms komen door deze advertenties ook verdachte erbij. Met verdacht weet je eigenlijk al dat iets niet pluis is en een beetje onderzoek leert dat het inderdaad zo is.

Om een voorbeeld te geven: een oost-europese dame die net in Nederland is, 24 uur beschikbaar is voor erotische diensten, en nagenoeg een perfect nederlands geschreven advertentie neerzet. Dat is toch te goed om waar te zijn? In 75% van de gevallen is het inderdaad niet in orde. De advertentie is dan ook vaak geschreven door een derde partij die voor haar nagenoeg de advertenties uiteen plaatst. Het hoeft vaak nog niet eens zo te zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, maar omdat het om 24 uurs service gaat, is het wel het verder uitpluizen waard. 24 uur kan namelijk betekenen dat die ene dame onder dwang staat en veel geld moet verdienen of onder hoge druk staat.

Zeer lage tarieven, of services zoals seks zonder condoom, kunnen een teken van onder druk staan zijn. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat het werkelijk zo is, maar de signalen leiden er toe dat er mischien wel iets aan de hand kan zijn. Zulke advertenties, worden dan ook van mijn netwerk verwijderd, nodige screenshots en bekende gegevens doorgespeeld naar Zedenpolitie. Zij mogen dat vanuit hier verder uit gaan zoeken. Ik wil mijn handen er persoonlijk niet aan branden verder dat er een potentieel risicogeval tussen zit. Het zelf op onderzoek uitgaan doe ik niet: dat is mijn taak ook nooit geweest. Soms is een melding zedenpolitie niet waardig, maar eerder die van de gemeentes.

Zedenpolitie is er eerder voor de hete zaken: de echt ernstige gevallen. Daar waar je net nog niet met een knuppel hoogstpersoonlijk langs wilt gaan. Ik ben zelf in verschillende situaties verzeild geraakt waar uitbuiting ook echt ter sprake was. Huur van een 2 bij 2 kamer voor ruim 2500 euro in de maand waar gewerkt en gewoond werd, 1200 euro voor 'website kosten' waar ze nooit om gegevraagd had, 600 euro voor eten en overige voorzieningen, bloedkokende situaties om eerlijk te zijn. Dat soort vrouwen werken zich dag in dag uit de apelazerus om vervolgens 80% richting einde van de maand in te moeten leveren naar hun gezaghebber.

Mensenhandel voorbeeld

Neen, het is niet mijn rol om als een prins op het witte paard prostituees te moeten gaan redden en te voorzien van een beter leven. Ik ben van mening dat goede info op het web voor iedereen beschikbaar moet zijn zodat men weet waar ze aan toe zijn alvorens ze zich in deze business willen storten. Het is geen parels en pracht zoals sommige magazines of artikels beweren. De andere kant van de medaille kent een vaak zure en vaak niet vertelde kant van het verhaal van hoe het er soms wel aan toe kan gaan. Als meiden zich in een benarde situatie bevinden, je kunt er altijd uitstappen, en er zijn voldoende kanalen voor hulp.

Ook de zedenpolitie kan je hier prima in doorverwijzen om uit de prostitutie te stappen. Mensen die kiezen om te werken als escort geef ik vaak ook het advies dit voor korte duur te beschouwen. Stel je plannen voorop, pak je geld, en stap weer uit deze business. Uiteindelijk trek jij als dame aan het langste eind als je eerlijk tegenover jezelf zult blijven. Ga niet aan de slag voor je vriend of voor een ander. Laat je ook niet beinvloeden door mensen die weinig goeds met je voorhebben. En belangrijker: zet je eigen geld zelf opzij.

Gezichten van toen deel 1

Nederland kende vanuit de jaren 70, 80 en 90 een behoorlijk aantal bijzondere gezichten. Hugo broers verrichte vroeger beveiliging en supervising op de wallen in Amsterdam. Een bekend gezicht voor de oudere garde. Met de gezichten van toen wil ik een reeks videos van terug in de tijd plaatsen die gerelateerd waren aan o.a prostitutie, de wallen en meer.

Wil je meer over Hugo broers weten? Hij heeft een persoonlijke facebook pagina welk tours rondom Amsterdam biedt met daarin echte penoze. Het is mogelijk om in contact te komen met Hugo broers hoogstpersoonlijk in regio Amsterdam.